10 Mayıs 2012 Perşembe

1976 NBA Finalleri: Suns - Celtics

1976 NBA Finalleri. Phoenix Suns ile Boston Celtics karşı karşıya. Maç oldukça çekişmeli, seri 2-2. Maç Boston'da. Maçın normal süresi berabere bitiyor, ilk uzatmalar da beraberlikle sonuçlanıyor. Maçın ikinci uzatmalarının son 20 saniyesi ise NBA tarihine altın harflerle kendini yazdırıyor. Gelin o 20 saniyeyi tekrardan yaşayalım:

***Son 20 saniyeye  girilirken skor 109-106 Celtics lehine. O zamanlar üçlük yok.
***Suns adına Dick Van Arsdale köşeden attığı bir şutla skoru 109-108e getiriyor.
***Celtics pota altından topu John Havlicek'e çıkarıyor; fakat Suns adına Paul Westphal bir anda ortaya çıkıp Havlicek'ten topu çalıyor. O hızla tam saha dışına çıkacakken topu son anda Van Arsdale'e atıyor, o da Curtis Perry'e çıkarıyor. Perry şutu kaçırıyor.
***Havlicek tekrar ribaundu alıyor; fakat bu sefer de Curtis Perry'e topu kaptırıyor. 6 saniye kala Perry takımı Suns 109-110 öne geçiriyor. Böyle biterse Suns seriyi 2-0dan 2-3e getirecek.
***Top sahanın ortasından oyuna sokuluyor moladan sonra. Havlicek topu alıyor, ilerliyor ve şutunu kullanıyor. Basket! Maç bitiyor, bütün taraftarlar bir anda sahaya giriyor, ortalık karışıyor. Herkese sevinç hakim. 111-110 kazanıyor Celtics. Celticsli oyuncular soyunma odasına gidiyor. Sonra bir anda inanılmaz bir karar alınıyor hakemler tarafından, gerçekten büyük cesaret. Hakemler maçın bitmediğini ve atıştan sonra 1 saniye kaldığına hükmediyor. Peki karar doğru muydu, evet. Hatta 2 saniye vardı. Celticsli oyuncular geri çağrılıyor, taraftarlar tribüne yollanıyor. Her şey yeniden başlıyor.
***Suns kendi pota altından topu oyuna sokacak ama sadece 1 saniyeleri var. Paul Westphal inanılmaz bir zeka örneği göstererek Suns adına mola istiyor, Suns'ın mola hakkı kalmadığı için teknik foul alıyor. Bu da Celtics'e bir serbest atış hakkı kazandırıyor; ancak Suns için de kendi pota altından değil de sahanın ortasından başlama hakkı veriyor. Celtics'ten Jo Jo White serbest atışı sayıya çeviriyor, skor 112-110a geliyor.
***Bu esnada da Suns oyun planını çiziyor (tabi o esnada Celticsli tarafltarlar sözlü saldırıda bulunuyor), mucize için beklemeye geçiyor. Curtis Perry topu sahanın ortasından oyuna sokuyor, Garfield Heard topu alır almaz potaya dönüp şutunu çıkarıyor. Basket! Garden sessizliğe bürünüyor. Maça eşitlik geliyor, 112-112!
*** Üçüncü uzatmalarda ise Celtics 128-126 kazanıyor ve 3-2 öne geçiyor.

Serinin 6. maçında Suns'ı 87-80 deviren Celtics NBA şampiyonu oluyor. Bu 5. maç da NBA tarihine geçiyor. Rick Barry, ki kendisi Hall Of Fame'e seçilmiştir, bu maç ile ilgili "Hayatımda izlediğim en iyi maçtı." yorumunu yapıyor. 4 Temmuz 1976 akşamı yapılan bu maç NBA'in en unutulmazları arasında yerini alıyor.


İşte maçın kısa bir özeti:


Bu da maçın ikinci uzatmasının son 5 saniyesi:




Ulaşmak için: " http://twitter.com/#!/eraykskci "

Gün içerisinde sorularınızı ve önerilerinizi bu twitter adresinden bana ulaştırabilirsiniz. NBA ile ilgili paylaşmak istediğiniz fikir ve yorumlarınızı da ulaştırırsanız (serilerin yorumu gibi), blogda isminizle yayınlanacaktır. Herkese iyi günler.

1 yorum: