11 Haziran 2012 Pazartesi

Lusia Lucy Harris

Bu ismi çoğunuz duymamış olabilirsiniz, bu gayet normal. Tarihin tozlu sayfalarında kalmış bir isim çünkü. Kim olduğunu biraz tanıyınca ise şaşırıp kalıyorsunuz. Normalin dışında bir özelliği var. Bu özelliği de tam 35 yıl önce bugün kazanmış.

Öncelikle bu bir kadın. Basketbolcu. 1955 doğumlu. Amerika'da kariyerini sürdürmüş. Buraya kadar anormal bir şey yok. Anormallik şurada başlıyor ki; bu kadın basketbolcu NBA Draftlarında seçilmeyi başarıyor. Evet, NBA draftlarında seçiliyor.

Yıl 1977.  Harris 22 yaşlarında, çok sağlam bir kolej kariyeri geçiliyor. Hem de ırkçılığa maruz kalmasına rağmen, hiç yılmadan. Delta State ile namağlup bir sezon bile geçiriyor, kolej tarihinde başka böyle bir performans yok; ne erkeklerde, ne kadınlarda. Harris de o sezon MVP seçiliyor. Delta State'te 3 sezon boyunca şampiyon oluyorlar.


Tüm kolej kariyerinde 115 maça çıkıyor; aldığı mağlubiyet sayısı sadece 6. Sadece 6. İnanılmaz bir olay. Yeteneklerini anlamak için bundan daha iyi bir istatistik söylenebilir mi bilmiyorum. Daha sonra milli takımla da gümüş madalya alıyorlar, Sovyetler turnuvayı alt üst ediyor.

Her neyse, 1977'ye gelelim tekrar. NBA Draftları yapılıyor. Her şey normal. Oyuncular seçiliyor, çoğu hiç maç bile oynamayacak isimler bunlar. 137. sıraya geliniyor, New Orleans Jazz seçim yapacak. Duyurulan isim, Lucy Harris. Tam 33 erkek oyuncudan önce seçiliyor. Jazz'ın da sondan ikinci tercihi oluyor, 7. turdan alınıyor.

Ama Harris Jazz için oynamayacağını söylüyor. Zaten hamile olduğu için Jazz'ın yaz kampına da katılmıyor. 2 sezon sonra WNBA'de basketbola geri dönüyor, Houston Angels ile birlikte.

Kolej kariyerinde konu olduğu bir gazete haberine göz atmak isterseniz de;


Hikayemiz bu kadar. Bir anektod daha eklemek istiyorum. 1969 draftlarında San Francisco Warriors da Denise Long adlı kadın basketbolcuyu seçmişti ama lig yönetimi bu seçimi geçersiz saydığından Lucy Harris bu alanda ilk ve tek kadın olmuş oldu. Onu da es geçmeyelim.

Bu arada Harris'in pozisyonu pivot. Pota altında çok domine olduğunu söylememe gerek bile yok.

Not: Sayfanın üst yan tarafında gördüğünüz anketimize oy vermeyin unutmayın.

Blog yazarına ulaşmak için: " http://twitter.com/#!/eraykskci "

Gün içerisinde sorularınızı ve önerilerinizi bu twitter adresinden bana ulaştırabilirsiniz. NBA ile ilgili paylaşmak istediğiniz fikir ve yorumlarınızı da ulaştırırsanız (serilerin yorumu gibi), blogda isminizle yayınlanacaktır. Herkese iyi günler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder