3 Ağustos 2013 Cumartesi

Yargılar

Dünyanın en yaralayıcı olabilecek kavramlarındandır yargılar. Kimi zaman bir o kadar da gereksiz olurlar, anlamsızlıkları yetmiyormuş gibi.

Her insanın dilediği gibi yaşama hakkı vardır. Dilediği gibi yeme, dilediği gibi giyinme, dilediği yeri gezme, dilediği şekilde eğlenme, dilediği kişiyle sevişme, dilediği şekilde gülme, dilediği şeyi izleme, dilediği şeyi düşünme, dilediği şeyi yazma, dilediği şeyi çizme hakkı vardır. Bunların hepsinin sınırları belli olmakla beraber, (ki bu sınır yaptıklarının veya düşündüklerinin başka bir insanın özgürlük alanını herhangi bir şekilde kısıtlamaması veya özgürlük alanına hakaret içermemesi oluyor) herkesin bu sınırlar içerisinde yaşama hakkı sonuna kadar var.

Toplumsal bir yaşam içerisindeyiz hepimiz, kabul. Herkes herkesin yaptıklarından hoşnut da olmayabilir, bu da kabul. Yine de bu size hoşlanmadığınız insanı sizin özgürlüğünüze zarar vermediği bir durumda yargılama hakkını vermez. Sırf size ters gelen bir davranış veya düşünce içinde olması yüzünden insanları küçümseyemezsiniz. Sırf sizin değer yargılarınıza, zevklerinize, beğenilerinize, tarzlarınıza veya düşüncelerinize; kısacası kalıplarınıza uymuyor diye insanları aşağılayamazsınız. Hoşlanmazsınız, bu olabilir, hakkınızdır; ama kendi içinizde kalır bu. Hiçbir şekilde iletişim kurmazsınız, iletişim kurmak istemediğinizi de gerekirse o insana açıklarsınız. Ama küçümsemek, gerek başka insanların içinde gerekse de kendi aranızdayken, yapılabilecek en yanlış davranış. Özellikle de dış görünüşü nedeniyle küçümsemek.

"Seksli tweet atan erkek abaza, kız ise orospudur"
"Rap/metal/pop dinleyen insan zevksizdir, gerizekalıdır"
"1.65ten kısa olan kız iddia oranıdır, olmasa da olurdur"
"Sixpacki olmayan erkek erkek değildir"
"Kilolu kız kum torbasıdır, iğrençtir"
"Vermeyen kız kezbandır, veren ise kaşar"

Açık ve net söylemek gerekirse, bu düşünceleri savunan tüm insanlar gerizekalıdır, küçümsenmeyi hakediyordur, aşağılıktır ve insan yerine bile konulmamalıdır. Başkalarının özgürlüklerine saygısı olmayan, sürekli bir şekilde özgürlük alanlarını kısıtlamaya ve herkesin eşit olması gerektiği bu hayatta sırf kendince kusur olarak gördüğü özellikleri yüzünden insanları aşağılayan birinin saygı görmemesi gerekir. Bu dünyada nefes alan her insan eşittir, dilediği gibi yaşayabilir. Sırf size veya çoğu kişiye göre çirkin diye bir insanı küçümsemek her yönüyle adi bir davranıştır, o kişiye saygısızlıktır. Her insan kendi başına bir değerdir, her insanın bir konuda sizden iyi olduğu bir konu da vardır. Her insanın size katacak bir şeyi, her insanın bakış açınızı değiştirecek düşünceleri, her insanın sizi güldürebilecek veya sizi mutlu edebilecek esprileri vardır. Her insanın size destek olabilecek cümleleri, her insanın sizi güçlendirebilecek sözleri, her insanın size bir adım daha attırabilecek düşleri vardır. Her insanın bir değeri vardır, her insanın. 

Küçümsemelerin en kötüsü de, ki her türlüsü yeterince kötüdür, size değer veren insanları küçük görmektir. Sizi önemseyen bir insanı herhangi bir nedenle küçük görmek, önemsememek, hoşlanmıyor olsanız bile ona saygı dahi duymamak yapılabilecek davranışların en kötüsüdür. Her şeyden önce bir insan olduğunu unutmak o karşınızdakinin, en kötüsü. Bir insan, bir değer, başlı başına bir değer, size önem veriyor ve karşılığında sunduğunuz şey küçümsemek, umursamamak. Ki bu dünyada bir insanın kazanabileceği en büyük şeydir başka bir insanın saygı veya sevgisi bana kalırsa.  Sizi önemseyen her insan mutluluk kaynağıdır, övünç kaynağıdır. Sizi önemseyen her insan saygı duyulasıdır, hoşnut olmasanız bile saygı duyulasıdır. Size duygularını gösteren, düşüncelerinizi dinleyen ve hatta uygulayan insanları önemseyin. Nasıl göründüklerine bakmadan yapın bunu. Sırf biraz kısa, sırf biraz kilolu olduğu için kazanabileceğiniz bu en büyük şeyi kendinizden uzaklaştırmayın, size saygı duyan tek bir insanı bile kırmayın, kendinizden nefret ettirmeyin.

Hayat yargısız çok daha güzel, hayat dış görünüşlerden önce iç dünyalara açıldığınızda güzel, hayat küçümsemeyince güzel. Hayat insanları sevmeyi öğrendikçe, hayat insanların fikirlerini vücudundan daha çok sevdiğinizde güzel. Hayat birilerine değer verdikçe, onlara saygı gösterdikçe, onları dinledikçe güzel. 

Emin olun insanları küçümsemek onları değil sizi değersizleştirir, en azından benim gözümde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder