13 Eylül 2012 Perşembe

Slender Man Serisi


Bu aralar youtube'daki lets play'ciler sayesinde iyiden iyiye salgın gibi yayılan Slender Man serilerinden bahsetmeden geçmek pek doğru olmaz. Özellikle sürekli geliştirilen yeni mapler sayesinde oyun sürekli güncel tutuluyor ve bu da insanların ilgisini çekiyor. Son olarak bu hafta içerisinde bir map daha yayınlandı ve haftasonu yeni bir map daha gelecek. Başlasam mı diye düşünenler için oyunun güncel tutulmasının önemli olduğunu düşündüğümden bu bilgiyi veriyorum başta. İndirmek için oyunların linklerini de bulabilirsiniz yazıda.

Öncelikle kim bu Slenderman? Ünlü Something Awful forumlarında yaratılmış bir hayali kahraman. Çılgınlık zamanla yayılınca Marc Steen adlı arkadaşımız da oyununu hazırlamaya karar veriyor. Kahramanımız, bir nevi kendimiz oyunda bir kızız. Karanlık bir orman içerisinde 8 tane kağıt parçasını toplama görevimiz var, tek çıkış yolu bu. Elimizde ise sadece bir el feneri. Onun da pilini bu oyunda idareli kullanmak gerekiyor. Yaratığımız ise yüz hatları olmayan beyaz bir başa, upuzun kollara ve çok ince bir vücuda sahip. Üstelik hiç bir şekilde saldırmıyor, sadece aniden ortaya çıkıyor ve uzun süre yüzüne baktığınızda oyunu kaybediyorsunuz. Pek korkunç gelmiyor olabilir ancak gerek ortaya çıkış efekti gerekse o anki oyun atmosferi olsun oyun insanı oldukça geriyor. Özellikle o oyunda tuvaletlerin olduğu bölüm için gerilimin en üst düzey olduğu bölüm diyebilirim, bana kalırsa oyunun başında ilk oradaki kağıdı aramak gerekmekte. Kağıtlar serinin bu oyununda sabit değil, bir önceki deneyişinizde kağıdı bulduğunuz bir yerde sonraki denemenizde kağıt göremeyebilirsiniz. Bu da oyunu zorlaştıran belli başlı sebeplerden. Son olarak oyunun tek ve en önemli kuralı: Sakın arkanıza bakmayın!


Oynanış itibariyle çok kolay gözüken oyun kısa zamanda bir fenomen haline gelip yayıldıkça yeni mapler yapılma ihtiyacı da doğdu. Bu durumda da bir kaç kişi işe el atmaya karar verdi ve yeni oyunlar çıkarılmaya başladı. Dikkatli takip ettiğim için bu oyunları da size iletebileceğim.

Öncelikle bu ilk oyunun Day Mode versiyonunun olduğunu belirteyim, tamamen gün ışığı altında dolaşıyorsunuz ancak ona rağmen gerilenler olabiliyor.

Bu oyundan sonra çıkarılan ilk map'e gelelim şimdi; Slender Man: Sanatorium.

İlk oyuna göre çok daha karanlık bir atmosfere sahip Sanatorium'da özellikle yeni eklenen müzikler göze çarpıyor. Bir binanın içinde olduğumuz bu oyunda bu sefer ilk oyundaki kızın babası durumundayız. Yine sadece bir el fenerimiz var, uzun koridorlar ve odalar yüzünden her köşe başını dönmeden önce olacaklara kendinizi hazırlıyorsunuz. Kağıtların üzerinde yazanlar da değiştirilmiş durumda. Her kağıdı aldığınızda müzik daha da germeye başlıyor, tabi yaratığımızın bu sefer çok daha agresif olması da işimizi zorlaştırıyor. İlk oyunun aksine sadece arkanıza baktığınızda ortaya çıkmıyor, birdenbire önünüzde de belirebiliyor. Son olarak burada da 8 kağıt topluyoruz ancak iş orada bitmiyor, kağıtlar bittikten sonra çok seri bir şekilde çıkış kapısını bulmanız ve kaçmanız gerekmekte. Aksi takdirde; mutlu son. İndirmek için tam buraya tıklayın.


Şimdi serinin diğer bir oyununa geçelim. Sanatorium'dan sonra adeta boyut değiştiren oyundan sonra map çalışmaları iyice hızlandı. Ve sonunda da ortaya Slender Man: Hospice çıktı.

Bana göre bu oyunda yaratığımız öncekine göre çok çok daha pasif bir durumda. Fazla saldırgan davranmıyor ve ortaya çıktığında yanınızda bile olsa kolayca kurtulabiliyorsunuz. İlk iki oyunda bu çok zor. Yine de atmosfer olarak üst düzey olduğunu söylemeliyim. Odalar oyunda sürekli tetikte olmanızı gerektiriyor çünkü her köşe başı ayrı bir gerilim demek. Yine de diğer iki oyuna göre vasat kaldığını söylemeliyim. Oyunu indirmek için şuraya tıklayabilirsiniz.


Bu diğer ikisine göre vasat kalmış oyundan sonra bir patlama yapmak zorundaydı seri, hemen yeni bir map daha çıkarıldı. Slender Man: Elementary.

Öncelikle seride henüz oynama fırsatı bulamadığım tek oyunun bu olduğunu belirteyim. Bu yüzden oyun hakkında herhangi bir görüş belirtemiyorum (ilk 3 oyun aksine kağıt yerine ayıcık topladığımızı biliyorum bir tek) ve indirme linkini verip serinin çıkan son oyununa geçiyorum.


Veee son olarak geldik hafta başı çıkan serinin son oyununa. Son oyun dediğime bakmayın devamı gelecek, yeni planlanan oyunların listelerini de yazacağım ama şu an piyasada en son bu var. Oyunumuzun adı: Slender Man: Mansion.

Bu oyundaki hikaye özetle şu: Slender Man'e yakalanıp karanlığına hapsolmuş bir adam var, bundan kurtulmak için çocukluğunun geçtiği eve dönüp 12 hafıza hatırlatıcı nesneyi toplaması gerekiyor. Aksi takdirde girişte belirtildiği gibi sonsuz karanlığı içine hapsolacağı söyleniyor. Belirttiğim gibi bu sefer de ortada kağıtlar yok. Oyun atmosferine gelecek olursak; söylenecek hiç bir şey yok gerçekten. İnanılmaz bir atmosfer hazırlanmış, ürkmemek elde değil. Eklenen pencereler bile dışarı bakarken ürkütebiliyor. Tam 3 katlı bir evdeyiz, her katta 4 momento olduğunu belirteyim. Kilitleri bulup katları çıkıp inebiliyorsunuz. Yani momentolar harici bir de kilitlere ihtiyacınız var. Oyunu bitirdikten sonra yine acilen çıkış kapısına ulaşmanız gerekmekte, bu yüzden önerim en sona oyuna başladığınız katı bırakmanız, önce yukarı ve aşağı katları halledin ki son 4 kağıdı da bulduktan sonra daha kolay kaçabilesiniz. Kesinlikle önerdiğim bu oyunu da buradan indirebilirsiniz.


Evet şu ana kadar çıkarılan oyunlar bu kadar. Bir de Slender Man Mod denen bir oyun daha var etrafta dolaşan ama onu burda anlatmadım. Şimdi çıkması planlanan oyunlara geçelim:

Slender Man: Claustrophobia (16 Eylül 2012)

Tam ismi ve tarihi netleşen oyun bu, Pazar günü çıkıyor. Eylül ayı bitmeden bunun dışında 1 map daha hazırlanması bekleniyor. Ekim ayında ise 2 map daha hazırlanacak. Aralık'ta da Christmal özel mapi hazırlanacağı belirtilmiş.

Toparlamak gerekirse, serinin her oyununu sırayla denemenizi öneriyorum. Gerilim her seferinde daha fazla artıyor, zaten sırayla bitirmeye karar verirseniz uzun bir zamanınızı alacaktır. Pek sıkacağını da düşünmüyorum, şimdiden keyifli oyunlar.

Blog yazarına ulaşmak için " http://twitter.com/#!/eraykskci "  adresini takip edebilirsiniz.

Gün içerisinde sorularınızı ve önerilerinizi bu twitter adresinden bana ulaştırabilirsiniz. Herkese iyi günler.

11 Eylül 2012 Salı

Müziğin Kötü Çocuğu: Heavy Metal

Çocuk dediğime bakmayın, aradan geçen 40 küsür yılda çok şey gördü geçirdi metal müzik. Olgunlaşma dönemini çoktan atlattı, artık kabul ettirdi kendini tüm dünyaya. Londra'nın arka sokaklarında bir grup genç tarafından yapılmıyor sadece en azından. "Çocuk dediğime bakmayın" dediğime de bakmayın aslında, ne bir blues kadar, bir jazz kadar, bir Beethoven kadar, ne de bir Bach kadar eski değil. Ama en az onlar kadar, hatta belki de onlardan bile daha fazla hayran kitlesine sahip.

Bu yazıda aslında o 40 yılın tamamına elimden geldiğince göz atmaya çalışacaktım, ama bunla ilgili kaynaklar zaten mevcut. Belgeseller de var, meraklıları oralardan her şeyi öğrenebilirler. Yine de ileriki bir zamanda böyle bir yazı yazacağımdan da kendi adıma çok emin olduğumu söylemeliyim.

Bu yazının asıl amacına gelecek olursak; "İlk metal şarkısı?" sorusuna bir cevap vermek. Bu uzun yıllardır çok tartışmalı olan bir konu, net bir cevap vermek imkansız. Kimisi Blue Cheer'in "Summertime Blues" cover'ı için ilk metal soundlu şarkı diyor; kimisi Beatles'tan "Helter Skelter" için o görüşte bulunuyor, kimisi Pink Floyd'dan "Nile Song" diyor. Kimisi de, ki bunların arasında ben de varım, Black Sabbath'in grup ismiyle aynı adı taşıyan albümünün ve yine aynı ismi taşıyan şarkısının bu alanda bir ilk olduğunu düşünüyor.

Şimdi zamanda 42 yıl geriye gidiyor ve belki de heavy metal türüne tam anlamıyla sokulabilecek ilk şarkı olan Black Sabbath'a uzanıyoruz:
 
                                      

Blog yazarına ulaşmak için " http://twitter.com/#!/eraykskci "  adresini takip edebilirsiniz.

Gün içerisinde sorularınızı ve önerilerinizi bu twitter adresinden bana ulaştırabilirsiniz. Herkese iyi günler.